Οι πειρατές ζουν και… στα παραμύθια !

Οι πειρατές ζουν και… στα παραμύθια !

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Καλοκαίρι επιτέλους !…Ωρες ξεκούρασης, χαλάρωσης και διαβάσματος. Ώρες παραμυθιών όπως κι εκείνο τον παλιό καιρό, κάτω από τα αστέρια ή στις παραλίες με το ολόγιομο φεγγάρι που γεννά από μόνο του ιστορίες με δράκους, ξωτικά, νεράιδες και πειρατές… Πειρατές; Μα μήπως υπάρχουν στ αλήθεια και στην δική μας εποχή; Μήπως ήταν ο ίδιος ο μπαμπάς στην προηγούμενη δουλειά του; Κι αν δεν μπορούμε να είμαστε κοντά στην θάλασσα μήπως να μετατρέπαμε το ίδιο μας το σπίτι σε πειρατικό καράβι ή σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο με καπετάνιο αληθινό; …Ε, τότε τα παραμύθια ίσως και να συνέβαιναν στ αλήθεια…!
peiraΟ μπαμπάς μου… πειρατής, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ( εικονογράφηση Βίκτωρ Μοσχόπουλος)  εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Όταν η φαντασία των μικρών παιδιών καλπάζει και οι γονείς πρέπει να βρουν λύσεις για την επιβίωση της οικογένειας τότε μπορεί και να συμβούν οι πιο παράξενες ιστορίες στο μυαλό ενός μικρού παιδιού. Κάποια γεγονότα , κάποιες μικρές κουβέντες , κάτι από τα παραμύθια και το σενάριο είναι ήδη σε εξέλιξη ή καλύτερα σε εφαρμογή. Όπως ο μικρός Γιάννος που νομίζει ότι ο μπαμπάς του ήταν πάντα ένας πειρατής. Και μάλιστα έχει ατράνταχτες αποδείξεις. Η γιαγιά λέει ότι όταν θυμώνει τον πιάνουν τα μπουρίνια του, αυτή είναι  μια την θαλασσινή λέξη! Κι έχει και στολή πειρατή, και αποκαλεί συνέχεια την γυναίκα του και μητέρα του μικρού μας φίλου πριγκίπισσα. Και μια μέρα του χαρίζει ένα παπαγάλο που ξέρει και λέει μόνο μια λέξη. Θησαυρός! Ε αν δεν είναι αποδείξεις όλα αυτά για την προηγούμενη ζωή του μπαμπά του τότε ποιες είναι; Και μάλιστα όταν σου εξηγεί πως έχει βρει νέα δουλειά και ετοιμάζεται να φύγει …στα καράβια….
Ένα βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που με χιούμορ και  φαντασία που εξηγεί με πολύ απλό και όμορφο τρόπο τις σκέψεις των μικρών παιδιών για ένα θέμα που δεν είναι εύκολο ή δεν μπορούν να καταλάβουν. Τις εικόνες ή τις ιδέες που γεννά το παιδικό μυαλό όταν τα πράγματα στην οικογένεια δυσκολεύουν αλλά και τις λύσεις που δίνει καμιά φορά η ίδια ζωή αρκεί να ξέρουμε να εκτιμήσουμε και να δούμε τις προτεραιότητές της.
kapetanios1Καπετάνιος στην μπανιέρα, Δήμητρα Πυργελή, (εικονογράφος : Αιμιλία  Κονταίου) εκδ. Καλειδοσκόπιο
Αυτός είναι καπετάνιος! Με τα όλα του, με καράβι, με κατάστρωμα, με πλήρωμα, με στολή , με επιβάτες, με κουζίνα και φαντασία αστείρευτη και αχαλίνωτη. Τούτος ο καπετάνιος έχει ιδέες μοναδικές, που μπορεί στην αρχή να μη αρέσουν στη μαμά αλλά με λίγη καλή θέληση και την βοήθεια όλης της οικογένειας, το σπίτι ολόκληρο μπορεί να μετατραπεί σε κρουαζιερόπλοιο και η μπανιέρα να γεμίσει με αληθινό θαλασσινό νερό. Κι όταν είναι τα γενέθλια ενός μικρού παιδιού κανείς δεν θέλει να του χαλάσει το χατίρι. Έτσι θα ξεκινήσει μια γιορτή αλλιώτικη και πρωτότυπη, γεμάτη χαμόγελα, παιχνίδια και φυσικά  όνειρα και φαντασία. Γιατί η ζωή αν δεν της βάλεις λίγο αλατάκι παραπάνω δεν έχει και πολύ νοστιμιά. Θέλει κέφι, μουσική, φίλους, καλό φαγητό και ένα μικρό παιδί που φορώντας ένα υπέροχο δώρο την ημέρα των γενεθλίων του, εκείνη τη στολή του καπετάνιου θα ζήσει τα όνειρό του και θα γίνει και το ίδιο αλλά και όλη του η οικογένεια …ευτυχισμένη.
Η Δήμητρα Πυργελήπου την γνωρίζουμε όλοι από  την μαγική της φωνή στο ραδιόφωνο και την αγάπη της στα βιβλία και τα παραμύθια, μας ταξιδεύει σε μια ιστορία γεμάτη φαντασία και  πολύ θαλασσινό νερό . Ένα ταξίδι που τα χει όλα μα πάνω από όλα εκπληρώνει επιθυμίες και όνειρα πλημυρίζει με χαμόγελα και ευτυχία τη ζωή ενός μικρού παιδιού …!  
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Related posts

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες και παραμύθια βγαλμένα από την ίδια τη δική μας ζωή, τη δική μας καθημερινότητα. Προβλήματα , θέματα που απασχολούν πολλές οικογένειες...

Leave a Reply