Τα παραμύθια του Σαββάτου !

Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά .

 Όλοι μας συχνά αναρωτιόμαστε τι βιβλίο να διαβάσουμε  ή να πάρουμε για το παιδί μας. Οι επιλογές πολλές , αξίζουν όμως;   Κι αυτό είναι υποκειμενικό. Ο λόγος πάντα ανήκει στον αναγνώστη. Και τα παιδιά πάντα ήταν οι πιο απαιτητικοί αναγνώστες ή ακροατές .


Ίσως η καλύτερη στιγμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για έννοιες που δεν είναι  και τόσο εύκολες να γίνου κατανοητές από τις μικρές ηλικίες. Πόλεμος, ελευθερία, ειρήνη , αδελφοσύνη και διαφορετικότητα.

1.Ένα παραμύθι που πραγματικά αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις είναι αυτό της Θάλειας Τριανταφύλλου : Ψιλογίγαντες και κοντονάνοι.

« Βέρσα Φελόνι » είναι μια φράση που την καταλαβαίνουν μόνο τα παιδιά , ένα παιχνίδι με αναγραμματισμό των λέξεων.
Σε ένα τόπο που όλα κυλούν ομαλά παρά την διαφορετικότητα των ανθρώπων του, κάποια στιγμή εξ αιτίας μιας μικρής  παρεξήγησης μπορεί να  ξεσπάσει ένας μεγάλος καυγάς που αν οι « μεγάλοι » δεν τον σταματήσουν τη σωστή στιγμή ίσως και να γίνει η αιτία πολέμου. Και τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Μίση, περιπέτειες , λάθος κουβέντες και λέξεις, ανταγωνισμός κι ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα.
Όμως εκεί που οι μεγάλοι πολλές φορές δεν μπορούν να δώσουν λύση , τα παιδιά που ο κόσμος τους είναι πιο απλός και αληθινός ,  μόνο με μια φράση μπορούν να σώσουν μια κατάσταση .
« Λόφηρε Βενάκις  » είναι η απάντηση  και σ αυτές τις λέξεις κρύβεται όλη η αλήθεια.
Αν κι εσείς θέλετε να την μάθετε δεν μένει παρά  να το ανακαλύψετε στις σελίδες του.
Όσο διαφορετικοί κι αν είναι  οι άνθρωποι, ψήλοι, κοντοί, αδύνατοι, παχουλοί,  τούτο το παραμύθι είναι  ιδανικό για να περάσει την έννοια της φιλίας, της αγάπης  και της ειρήνης  στους μικρούς του αναγνώστες.

2. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου πάλι σε ένα καταπληκτικό του  βιβλίο, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο  μας επιβεβαιώνει πως το ταλέντο και η φαντασία του είναι αστείρευτα. Με μοναδικό τρόπο μας δίνει την εικόνα της πιο όμορφης πόλης που όλοι θα θέλαμε να ζούμε αλλά που δυστυχώς υπάρχει μόνο στα παραμύθια.
Τι γίνεται όταν σε μια πόλη οι δρόμοι στρίβουν όπου εκείνοι θέλουν , μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια για να περνούν τα σχολειά όταν πηγαίνουν εκδρομή κι όταν περνά ένα αεροπλάνο ζωγραφίζουν για να το χαιρετήσουν; Όταν τα αγάλματα στις πλατείες κοκκινίζουν από ντροπή  ή γελούν  και τα σιντριβάνια χορεύουν ανάλογα με τη μουσική; Όταν τα δέντρα στα πάρκα διηγούνται ιστορίες  και τα μουσεία έχουν πίνακες που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση αυτού που τους κοιτάει;  Μα το πιο μαγικό σ αυτήν την πόλη είναι τα ταχυδρομεία που αλλάζουν τις επιστολές έτσι ώστε όλοι οι παραλήπτες να ΄ναι χαρούμενοι. Τότε αν ο πόλεμος κάνει το λάθος κι έρθει σ΄ αυτήν την πόλη μάλλον που θα βρεθεί ο ίδιος μέσα σε χίλια προβλήματα  και περιπέτειες  κι ίσως στο τέλος καταλάβει πως στην πόλη που ταξιδεύει η χαρά είναι πολύ δύσκολο να μείνει ένας δύστροπος, αυστηρός και κατσούφης αρχηγός ακόμα κι αν το όνομα του είναι τόσο δυνατό .

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD



Και στο Thinkfree  :http://www.thinkfree.gr/thinkculture/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

Related posts

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες και παραμύθια βγαλμένα από την ίδια τη δική μας ζωή, τη δική μας καθημερινότητα. Προβλήματα , θέματα που απασχολούν πολλές οικογένειες...

Leave a Reply