Τα παραμύθια του Σαββάτου !


Της Ελένης Μπετεινάκη

Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία

για παιδιά .

Παραμύθια κι ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά γεμάτα λόγια που θέλουςν να συναντηθούν, να τσακωθούν, να μιλήσουν, να αγαπήσουν και πάνω απ όλα να τραγουδήσουν !
 

Το μαγικό βιολί, Μαριβίτα Γραμματικάκη, εκδ. Καλέντης 

Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που έγινε όπερα και μιλάει για την αγάπη, τα συναισθήματα και κάποιες δυσκολίες που μπορεί να συναντηθούν στο δρόμο τους. Κι όλα αυτά σε μια πολιτεία την Γκριζούπολη που απ ΄το  όνομά της  καταλαβαίνουμε πως δεν ήταν και το καλύτερο μέρος να ζει κάποιος. Ο βασιλιάς της ο Οράτιος  ήταν ένας άνθρωπος πολύ σκληρός, χτυπημένος ίσως και αυτός από την μοίρα, δεν ήθελε τίποτα χαρούμενο για τους κατοίκους της. Ούτε χρώματα, ούτε γέλια ούτε χαρές. Δεν του άρεσε η μουσική και τα τραγούδια και δεν  επέτρεπε ούτε καν στην ίδια του την κόρη την Ρόζα , να τραγουδάει. Οι άνθρωποι ζούσαν μόνιμα μέσα στο φόβο. Όμως εκεί που χωράει η μουσική όλα μπορούν με τρόπο μαγικό να ανθίσουν. Ένα βιολί θα κάνει την μεγάλη αλλαγή κι ένα τσιγγάνος  που είναι ο δεξιοτέχνης του θα δώσει άλλη πνοή στην ιστορία. Ο Αμίρ  είναι μουσικός που δεν νοιώθει ούτε φόβο ούτε πίκρα. Λαχταρά να ζήσει, να δημιουργήσει και να ονειρευτεί. Κι όπως όλα τα καλά συμβαίνουν όταν τα θέλεις πολύ , η πέτρινη καρδιά του βασιλιά σπάει όταν μαγεύεται κι ό ίδιος από τις νότες και την μουσική .

Η ΄Ιρις Σαμαρτζή  «έντυσε» το βιβλίο με υπέροχες ζωγραφιές κι η Μαριβίτα Γραμματικάκη για μια ακόμα φορά έγραψε μια πολύ όμορφη ιστορία. Μαζί της και ο Νίκος Ξανθούλης που ντύνει μουσικά το cd που συνοδεύει το βιβλίο. Κι οι δύο μαζί δημιούργησαν πάλι ένα μικρό αριστούργημα  !

(για παιδιά από 5 ετών )

Ιστορίες που τις είπε η αγορά, Μαρία Αγγελίδου , εκδ. Μεταίχμιο

Οι νέες ιστορίες της Μαρίας Αγγελίδου . Άλλη μια σειρά  παραμυθιών « ιστορικών » αυτή τη φορά με λόγια « χειροπιαστά »,  με λόγια « ψεύτικα », με λόγια «κουβεντιαστά », με λόγια « λίγα ».Όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας για να καταλάβουν τα παιδιά πως  : Η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα !

Ο Φειδίας , ο Αίσωπος, ο Σωκράτης κι ο Φίλιππος  λένε τα δικά τους τα λόγια σε τούτες τις ιστορίες κι όλες αυτές στην αγορά, εκεί που ζει η κάθε πόλη, ο κάθε άνθρωπος και η κάθε λέξη. Εκεί που ανταλλάσσονται λόγια πολλά από λογής λογής ανθρώπους χαρακτήρες και κοινωνικές τάξεις.

Λόγια πολλά έχει τούτο το βιβλίο .Λόγια που κυκλοφορούν, λόγια τρομερά και φοβερά, απίστευτα, πεινασμένα, κυνηγιάρικα , φοβισμένα, τραγουδιστά, φευγάτα.

Κρατάω ένα μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου του που μας βάζει στο πνεύμα των ιστοριών του  :

« Είναι  η αγορά γυναίκα. Όμορφη δεν τη λες .Είναι όμως σβέλτη, ξύπνια, κεφάτη. Κι η γλώσσα της πάει ροδάνι. Είναι ακούραστη, πεισματάρα , σκέφτεται χίλια δυό μαζί και δεν ξέρει που θα τη βγάλει η κάθε μέρα… » Σέργιος Νίλσεν, Ημερολόγια Αντιγραφών ΙΙΙ 97-112

Εμείς ξέρουμε περίπου που μας βγάζουν αυτές οι ιστορίες. Μας δίνουν γνώση που δεν είναι ρουτινιάρική ή κουραστική που θες να μάθεις , να πας παρακάτω, να τις διαβάσεις όλες.

Πάλι η Ίρις Σαμαρτζή εικονογράφησε και τούτο το βιβλίο και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό !

( για παιδιά από 8 ετών)

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 
Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr  http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou5/122487 

Related posts

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες καθημερινότητας

Ιστορίες και παραμύθια βγαλμένα από την ίδια τη δική μας ζωή, τη δική μας καθημερινότητα. Προβλήματα , θέματα που απασχολούν πολλές οικογένειες...

Leave a Reply